Educația artistică și culturală în Tabăra interculturală de creație „Aripi de înger”

Viața parohiei Septembrie 3, 2016

De 11 ani, Fundația Solidaritate și Speranță Filiala Săvinești în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț și Parohia Sfinții Voievozi din Săvinești organizează tabăra interculturală de creație „Aripi de înger”. Inițiativa de a conecta copiii și tinerii mai aproape de lumea artelor și a culturii aparține pr. Petru Munteanu.

Există o nevoie recunoscută de a încuraja tinerii să-și dezvolte o gamă largă de abilități și interese, de a-și identifica și hrăni potențialul și de a încuraja creativitatea.

Educația artistică ajută la: aprobarea dreptului omului la educație și participare culturală , dezvoltarea capacităților individuale, îmbunătățirea calității educației și promovarea exprimării diversității culturale. Iată de ce, tabăra de la Săvinești oferă un cadru deschis participanților din România și din afara granițelor (anul acesta, din Republica Moldova).

Programul taberei cuprinde activități diverse, iar cele care contribuie substanțial la dezvoltarea creativității sau predarea moștenirii culturale sunt: artele vizuale, muzica, teatrul, dansul, artele media și artizanatul. De aceea, organizatorii au antrenat, pe parcursul derulării taberei, profesori, artiști plastici, animatori socio-culturali cu o bogată experiență în domeniul artei și culturii.

Schimbul intercultural, învățarea și dialogul prin activități artistice și culturale au fost sprijinite de organizațiile educaționale (incluzând muzee, site-uri culturale). În acest sens, toți participanții la tabără au avut posibilitatea să viziteze, cu acces liber, muzeele din Piatra Neamț,Muzeul Etno Maria Voicu din Săvinești și Cetatea Neamțului din Târgu Neamț.

Dintre scopurile și obiectivele artistic-culturale ale acestei tabere, enumăr:

- deprinderi, cunoștințe și înțelegere artistică;

- apreciere critică (judecată estetică);

- moștenire culturală (identitate națională);

- exprimare/identitate/dezvoltare individuală;

- diversitate culturală (identitate europeană);

- creativitate; dar și deprinderi sociale/lucru în grup/socializare/lucru cooperativ, abilități de comunicare, încântare/plăcere/satisfacție/bucurie, identificarea potențialului artistic (aptitudine/talent). Din acest punct de vedere, remarcabil este faptul că unii dintre participanții la tabără din edițiile anterioare și-au descoperit talentul și s-au orientat spre licee și facultăți cu profil vocațional.

Întreaga echipă de lucru s-a axat pe formarea bazei limbajului artistic (cum ar fi înțelegerea culorilor, liniilor și formelor în artele vizuale), pe dezvoltarea capacității elevilor de a judeca critic în evaluarea propriei lor opere sau a altora și pe crearea unei identități culturale.

Înțelegerea moștenirii culturale e promovată prin contactul cu operele de artă, precum și prin învățarea  caracteristicilor operelor de artă produse în perioade istorice diferite și a operelor unor anumiți artiști.

Promovarea diversității culturale prin arte duce la o conștientizare ridicată a moștenirii culturale și a genurilor moderne specifice diverselor țări și grupuri culturale (menționez schimbul de experiență cu participanții din Republica Moldova).

Dezvoltarea exprimării individuale a copiilor prin mijloacele artistice este strâns legată de bunăstarea lor emoțională. Am observat interes, plăcere, bucurie, satisfacție din partea unora, iar din partea altora „blocaje emoționale”.

Furnizarea acestor activități extracurriculare în cadrul taberei le dezvoltă tinerilor un sentiment de siguranță, atât ca indivizi, cât și ca membri ai diverselor grupuri în societate.

Pe lângă activitățile artistic-culturale, toți participanții au fost informați și instruiți de către reprezentanți ai I.P.J. și I.S.U. Neamț despre cum pot să aibă o vacanță în siguranță.

Dar cel mai important, siguranța noastră se află în recunoașterea credinței și chemarea ajutorului lui Dumnezeu. Această „lucrare” minunată (Tabăra „Aripi de înger”) este săvârșită prin providență dumnezeiască și pentru că Dumnezeu îngăduie descoperirea talanților atât în profesori, voluntari, cât și în copii.

Ana Tofan, Director al Taberei „Aripi de înger”