Tinerii basarabeni au spus „La revedere, tabără dragă!”

Viața parohiei Septembrie 3, 2016

Joi, 25 august 2016, Căminul Cultural al comunei Săvinești a fost gazda unui spectacol emoționant, pregătit de tinerii participanți din Republica Moldova la Tabăra de creație „Aripi de înger”.

Desfășurată în perioada 17 – 26 august, tabăra organizată de către Parohia „Sf. Voievozi” din Săvineşti, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă – filiala Săvineşti și Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra-Neamţ reuşeşte, an de an, să adune tineri din Săvineşti şi localităţile învecinate, inclusiv din Piatra-Neamţ, din Rădăuţi, dar şi din Republica Moldova, Italia, Cipru.

Timp de 10 zile, copiii au pictat, au desenat, au învăţat rugăciuni, cântece, s-au familiarizat cu studioul radio, unde au realizat o emisiune, au participat la activităţi sportive, au fost în excursii, au vizitat muzee, sub supravegherea atentă şi îndrumarea profesorilor coordonatori.

Tinerii din Republica Moldova și-au luat rămas bun cu o zi înainte de încheierea taberei, pregătind un program artistic, cu care au reușit să-și surprindă invitații. Printre musafiri s-au aflat doamna Gianina Ionela Cernescu – președintele Asociației C.R.E.E.D România, domnul Iulian Adrian Vașnic – secretar general al aceleași asociației și părintele Liviu Anton – de la Parohia Pângărați Castel.

Surpriza zilei a venit din partea tinerei Marlene Stepp, în vârstă de 27 de ani, din Germania, care a fost invitatul special al acestei ediții a taberei și a prezentat un moment de acrobație, spre amuzamentul tuturor. Spectacolul artistic din această zi a marcat granița dintre cunoaștere și prietenie, prezentând rezultatele activității din săptămâna ce tocmai a trecut, unite cu promisiunea păstrării unei prietenii trainice și adevărate. Într-o atmosferă caldă, copiii și voluntarii au cântat, au dansat și au mulțumit în felul lor propriu pentru clipele minunate petrecute la Săvinești.

„Astăzi ne luăm rămas bun de la tinerii basarabeni, într-un cadru festiv și mulțumim tuturor participanților și voluntarilor care au făcut ca și această ediție să rămână imprimată în sufletele noastre. Ne-am bucurat că am avut în mijlocul nostru și copii din Republica Moldova, ne-am bucurat de excursii, ne-am bucurat de jocuri și nu în ultimul rând ne-am bucurat de fiecare persoană pe care am cunoscut-o și cu care ne-am împrietenit”, a declarat Ana Tofan, directorul Taberei de creație „Aripi de înger” – Ediția a XI-a.

Prezent la festivitate, părintele Petru Munteanu a dorit să adreseze câteva cuvinte celor adunați în acest moment special la Săvinești: „Suntem într-un moment festiv, un moment frumos, care ne adună împreună, este momentul în care cei din Republica Moldova ne-au prezentat un program deosebit și emoționant. Le mulțumim că au venit în mijlocul nostru și ne-au încântat prin prezența lor în zilele de tabără, pe această cale mulțumim și părinților lor, care ni i-au încredințat. Această tabără a putut să fie posibilă și datorită susținerii discrete și constante a celor care sunt alături de noi în proiectele social-educative pe care le desfășurăm. Mulțumim Consiliului Județan Neamț, Primăriei Piatra Neamț, Primăriei comunei Săvinești, mulțumim și societăților comerciale diverse, de la Agricola Magazine Bacău până la River Brokerage Constanța și tuturor celor care au făcut posibilă prezența și activitatea în cadrul taberei noastre. Vă doresc vacanță frumoasă și să dea Dumnezeu să creșteți în aceste minunate daruri pe care le-am descoperit la fiecare dintre voi și să le împărtășiți și celorlalți”.

Cu o bogată experiență pe plan social, economic şi cultural, reprezentanții C.R.E.E.D. România au transmis câteva cuvinte celor prezenți în sala Căminului Cultural din Săvinești: „Aripile de înger, chiar dacă nu sunt văzute ele se fac simțite, tot efortul voluntarilor, am înțeles că sunt peste 40 de persoane care se implică aici și ajută. A fi voluntar înseamnă să oferi ceva, din timpul tău, din energia ta fără să primești bani în schimb. Voi, copii, ați simțit din plin efectele voluntariatului, atâta timp cât aveți zâmbete, cât aveți amintiri, atâta timp cât vă aduceți aminte de această tabără, voluntarii pot fi fericiți, știu că și-au atins scopul. Eu când am început să fiu voluntar aveam un singur gând în minte, să-i ajut pe ceilalți. A trecut un pic de timp până să îmi dau seama că, ajutându-i pe ceilalți mă ajut de fapt pe mine. Așa am descoperit că pot fi mai bun, că pot face mai mult, că a face voluntariat înseamnă, pe lângă a învăța la școală, să mă dezvolt, să descopăr ce îmi place. Din partea mea să aveți toată bucuria, fericirea, sănătatea astfel încât să puteți veni să-l vedeți pe părintele Munteanu, să-i fiți alături în toate activitățile pe care le face, să vă întâlniți cu prietenii de aici sau din Moldova, să vă vizitați, să lucrați împreună și să creșteți mari și frumoși”, a subliniat domnul Adrian Vașnic.

„Bine v-am găsit, e o plăcere deosebită să fim astăzi alături de dumneavoastră și îi mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru invitația lansată. Aș fi pierdut foarte mult dacă nu aș fi fost astăzi aici și realizez cât este de frumos în această tabără. Sunteți foarte norocoși că ați avut ocazia să fiți voluntari, să participați la activitățile organizate aici. Poate peste ani o să realizați cât de frumos a fost și o să rămână în amintirea voastră și credeți-mă, este o bogăție și o comoară ceea ce ați reușit să obțineți zilele acestea. Să purtați cu voi experiența și amintirile de aici și să vă dea Dumnezeu putere să faceți și voi în continuare la fel”, s-a exprimat doamna Gianina Ionela Cernescu.

Invitat să susţină ore de cateheză pe perioada taberei, părintele Anton Liviu a fost prezent și la spectacolul pregătit de tinerii basarabeni, care a adresat câteva cuvinte celor prezenți: „Astăzi am trăit o bucurie rară, pentru că am avut întâmplarea fericită să avem și să ne bucurăm de prezența numeroasă a copiilor, mai ales a celor din Basarabia, cărora le mulțumesc pentru programul lor artistic cu totul și cu totul deosebit, pentru prezența lor frumoasă. Ne bucurăm că suntem aici, la această tabără în Săvinești, numită «Aripi de înger», copiii sunt de fapt niște îngeri care ne aduc nouă vestea cea bună și bucuria și dragostea și împlinirea noastră, a părinților, avându-vă în mijlocul nostru. Mulțumim părintelui Munteanu și celor implicați în această tabără minunată, pentru lucrurile frumoase pe care le faceți aici”.

Înainte de înmânarea diplomelor de participare și a insignelor cu imaginea-simbol a taberei, Agafia Roșu, de profesie asistent social și coordonator  voluntari în cadrul taberei a ținut să mulțumească echipei organizatorice pentru susţinerea oferită pe parcursul zilelor de tabără: „Îmi sunteți cu toții foarte dragi, doresc să le mulțumesc tinerilor voluntari, doamnelor profesoare care ne-au susținut și anul acesta, părinților care au avut încredere în noi și ne-au încredințat copiii lor, dar nu în ultimul rând părintelui Petru Munteanu, care face tot posibilul ca în fiecare an să fie din ce în ce mai frumos”.

Cu lacrimi în ochi, tinerii basarabeni și-au luat la revedere de la tabăra cea dragă sufletelor lor.

Brîndușa Dediu