„În ritm de colind, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru anul care tocmai se încheie”

Viața parohiei Decembrie 27, 2016

În lumea de azi, străbătută de o profundă criză spirituală şi morală, individualismul şi insensibilitatea la suferințele altora subminează iubirea din familie şi din societate, diminuează solidaritatea cu cei aflaţi în dificultate şi produc multă înstrăinare între oameni, încât aceștia pierd adesea pacea şi bucuria din inimi. De aceea, trebuie să creștem copiii ţării în iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Să ajutăm pe tinerii ţării noastre să descopere frumuseţile credinţei şi ale iubirii creştine, să fie harnici şi darnici”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ziua de 25 decembrie – Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, a adunat în Biserica „Sfinții Voievozi”, Săvinești, județul Neamț, credincioși dornici să participe la Sfânta Liturghie și să împărtășească împreună bucuria Nașterii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele paroh Petru Munteanu, împreună cu părintele  Ioan Mihai Măriuța din cadrul parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitatea Bor, Valea Timocului din Serbia.

După citirea pericopei Evanghelice, părintele Petru Munteanu a dat citirii Scrisoarea pastorală la sărbătoarea Naşterii Domnului a Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „Din Biserică, omul este chemat să prelungească Euharistia în orice moment al vieții sale. În viața de mănăstire sau în cea de familie, omul lasă loc lui Dumnezeu să lucreze în viaţa lui, iar Dumnezeu le împlinește pe toate bine și adevărat, chiar dacă omul nu înțelege întotdeauna voința lui Dumnezeu privitoare la sine, la cei din jur, la evenimentele care au loc în lume. În acest duh al prezenței lui Dumnezeu în viața noastră se cuvine să înțelegem sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos. În ritm de colind, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru anul care tocmai se încheie, cerându-i ajutor și pentru anul care vine. Vremurile nu sunt ușoare nici pentru Biserică, nici pentru țară, nici pentru lume. Avem nădejdea sfântă că, mărturisind dreapta credință, rămânând în comuniune unii cu alții în Biserica Sa dreptmăritoare, rugăciunea nelipsind din viața noastră, Dumnezeu ne va întări să mergem mai departe pe marea vieții acestei lumi către Împărăţia cea nestricăcioasă.” (fragment din scrisoarea pastorală a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la sărbătoarea Nașterii Domnului).

Ca în fiecare an, o parte dintre copiii asistați de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, sub îndrumarea Biancăi Jingoi, au adus în această zi frumoasă, bucuria Nașterii Domnului.

În finalul slujbei, părintele paroh Petru Munteanu, a vorbit despre sărbătoarea Nașterii Domnului și a adresat câteva cuvinte celor prezenți: „Drumul cu Hristos este drumul fericirii noastre, al mântuirii și de aceea sunt sigur că toți cei care ați venit astăzi la Sfânta Biserică, v-ați umplut de această lumină, pe care o duceți acasă și înțelegem sărbătoarea nașterii doar când ne adunăm la Sfânta Biserică, când împreună stând în Biserică exprimăm aceleași valori, pe care le împărtășim unii altora, vibrăm în aceeași consonanță, în aceeași melodie a Cerului, pe care sfinții îngeri, păstorii și magii ne-o transmit la sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. (…) Vă dorim sărbători fericite, sărbători luminate, sărbători în credință!

În ziua de 25 Decembrie s-a încheiat și campania „Fii Moș Crăciun pentru un copil”, inițiată de parohia „Sfinții Voievozi” Săvinești, în urma căreia s-au strâns aproximativ 500 de cadouri. De aceste daruri s-au bucurat copiii, dar și enoriașii aflați în biserică, participanți la Sfânta Liturghie. Copiii au primit hăinuțe, rechizite școlare, jocuri, jucării și dulciuri, iar celor mari le-au fost dăruite fructe și dulciuri.

„Sărbătoarea Naşterii Domnului este ziua păcii, a refacerii legăturii între noi şi Dumnezeu, între noi şi semenii noştri, între puterile sufleteşti ale fiecăruia” (IPS Teofan).

Sărbători cu bine!

Corina Băhneanu